رصد هسته سیاره غول گازی

ستاره‌شناسان طی بررسی‌های خود موفق شدند هسته سیاره غول گازی را رصد کنند. اخترشناسان معتقدند این غول گازی لایه‌های بیرونی خور را از دست داده و هسته سیاره در مدار به جای مانده.

هسته سیاره گازی
نمایی خیالی از سیاره‌ای واقع در بیابان نپتونی

به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس (اصلاح و ویرایش از اورانوس)، ستاره‌شناسان موفق شده‌اند هسته این سیاره بزرگ از جنس گاز را کشف کنند. این کشف بی‌سابقه می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر بررسی شکل‌گیری، تکامل و تنوع سیاره داشته باشد.

این سیاره‌ به نام TOI-849b، شبیه به اجرامی نیست که دانشمندان تاکنون مشاهده کرده‌اند و می‌تواند اطلاعات جالبی را در اعماق خود جای داده باشد.

دیوید آرمسترانگ، نویسنده ارشد این پژوهش گفت: کشف این سیاره نشان می‌دهد که شکل‌گیری و تکامل سیاره‌ها، به شیوه‌هایی غیرمعمول پیش می‌رود که در بررسی‌های منظومه شمسی پیش‌بینی نشده‌اند.

وی افزود: در حال حاضر، سیارات متفاوتی وجود دارند و هر هفته نیز تعداد بیشتری از سیارات کشف می‌شوند؛ در نتیجه اکتشافات جدید نباید ما را غافلگیر کنند. بررسی شکل‌گیری سیاراتی مانند TOI-849b می‌تواند به ما در درک نحوه شکل‌گیری منظومه شمسی کمک کند.

این سیاره جدید، با کمک ماهواره نقشه‌بردار فراخورشیدی گذران یا تس (TESS)  ناسا شناسایی شده است. تس در سال ۲۰۱۸ به مدار زمین پرتاب شد و تا امروز موفق به کشف سیارات بیگانه بسیاری شده. تس برای کشف سیارات از روش گذر استفاده می‌کند. یعنی منتظر است تا سیاره‌ای از مقابل ستاره خود بگذرد و تغییری جزئی در نورانیت ستاره ایجاد کند. با این روش تس تاکنون موفق به کشف 50 فراسیاره و 2000 مورد نامزد برای فراسیاره بودن شده است.

اکتشافات تس نشان می‌دهند که TOI-849b ، بسیار نزدیک به ستاره میزبان خود قرار گرفته و هر گردش آن به دور ستاره‌اش، ۱۸ ساعت زمان می‌برد. این منطقه را در اطراف هر ستاره بیابان نپتونی می‌نامند زیرا در این منطقه سیارات اندازه نپتون بسیار نایاب هستند. براساس یافته‌های تس می‌توان گفت که این جرم آسمانی می‌تواند به اندازه سیاره نپتون باشد اما شباهت زیادی به نپتون ندارد.

مهمترین تفاوت این است که نپتون بسیار سرد است اما TOI-849b دمایی حدود 1530 درجه سانتی‌گراد دارد.

اخترشناسان با ابزارهای بسیار دقیق که مثلا در رصدخانه لاسیلای شیلی دارند، می‌توانند حرکت و جابجایی‌های جزئی ستاره ناشی از گرانش سیاراتش را بررسی کنند. این بررسی‌ها نشان می‌دهد که TOI-849b جرمی حدود دو تا 3 برابر نپتون دارد که یعنی 17 برابر از زمین سنگین‌تر است.

از چنین سیاره پرجرمی انتظار می‌رود که در حین شکل‌گیری مقدار انبوهی هیدروژن و هلیم گرد آورده باشد و شبیه سیاره مشتری باشد. چون چنین گازهایی را مشاهده نمی‌کنیم، پس می توان نتیجه گرفت که با هسته عریان سیاره مواجه هستیم.

آرمسترانگ افزود: این نخستین بار است که ما هسته سالم متعلق به سیاره غول گازی را در اطراف ستاره‌ای کشف کرده‌ایم.

این نخستین کشفی است که هسته گازی غول‌پیکر را در فضا نشان می‌دهد و این امکان را برای پژوهشگران فراهم می‌کند تا به فضای داخلی سیارات بزرگی شبیه به زحل و مشتری نگاهی بیندازند. این کشف می‌تواند فرصت کمیابی در اختیار ستاره‌شناسان بگذارد تا به بررسی در اعماق سیارات بیگانه بپردازند و به اسراری که در وجود غول‌های گازی منظومه شمسی نهفته شده است، پی ببرند.

 

منبع

درباره ی علی آزادگان

ستاره‌شناس آماتور، معلم نجوم، فیزیک‌دان، نویسنده و مترجم، عکاس و دانشجوی دکتری تخصصی اپتیک

مطلب پیشنهادی

داده‌های فراسیاره‌ای وب تقریباً خیلی خوب هستند

مطالعه‌ای جدید به احتیاط در تفسیر اثر انگشت شیمیایی که وب از سیارات فراخورشیدی جهان‌های …

دیدگاهتان را بنویسید