نقشه گاز متان در جو زمین

متان از جمله گازهای خطرناک گلخانه ای است که افزایش آن در جو موجب گرمایش زمین می‌شود و ناسا برای ردگیری آن نقشه سه بعدی تهیه کرده است.

نقشه متان در جو زمین

گاز متان به طور گسترده در زمین‌های کشاورزی و موسسات صنعتی تولید می‌شود و تاسیسات نفت و گاز هم عامل انتتشار آن هستند. ناسا برای بررسی نحوه شکل‌گیری و انتشار گاز متان نقشه سه بعدی از منابع تشکیل دهنده این گاز و نحوه انتشار و جابجایی آن تهیه کرده تا مشخص شود این گاز آلاینده چگونه در جو زمین جابجا می‌شود و چه اثراتی بر آینده آن می‌گذارد.

نقشه متان در جو زمین

فعالیت‌های انسان‌ها در درازمدت باعث افزایش قابل توجه گازهایی مانند دی‌اکسیدکربن و متان می‌شود و انسان‌ها باید برای تغییر این وضعیت تغییراتی در نحوه کشاورزی و فعالیت های صنعتی خود انجام دهند تا آینده کره زمین حفظ شود. برنامه‌ریزی در این زمینه با استفاده از نقشه سه بعدی ناسا تسهیل می‌شود.

گفتنی است تجمع متان در جو کره زمین از زمان انقلاب صنعتی تا به امروز دو برابر شده و این گاز عامل ۲۰ تا ۳۰ درصد از گرمایش کره زمین شناخته می‌شود. در حقیقت تاثیر گاز متان 28 برابر بیشتر از گاز دی‌اکسیدکربن با همان جرم بر روی افزایش دمای زمین است. از منابع مهم انتشار متان به حیوانات، شالیزارها مراکز دفن زباله، آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراکز صنعتی می‌توان اشاره کرد.

در حال حاضر، مقدار متان با توجه به افزایش اکسیژن کاهش یافته‌است. مقدار متوسط کسر مولی متان در سطح زمین در سال ۱۹۹۸ حدود ۱۷۴۵ نانومول/مول بود. غلظت آن در نیمکرهٔ شمالی بیشتر است. البته این غلظت‌ها وابسته به تغییرات فصلی هستند و در اواخر تابستان کمی تغییر می‌کنند.

اولین مقادیر متان توسط فعالیت‌های آتشفشانی وارد اتمسفر شدند و در طول همین زمان اولین نشانه‌های زندگی در زمین ظاهر شدند. باکتری‌ها با تبدیل هیدروژن و دی‌اکسید کربن به متان و آب به غلظت متان اضافه شدند. اکسیژن پیش از تکامل موجودات فتوسنتز در زمین بخش عمده‌ای از اتمسفر را تشکیل نمی‌داد. متان بدون حضور اکسیژن مدت طولانی‌تری و در غلظت‌های بالاتری نسبت به امروز در جو باقی‌ماند.

درباره ی علی آزادگان

ستاره‌شناس آماتور، معلم نجوم، فیزیک‌دان، نویسنده و مترجم، عکاس و دانشجوی دکتری تخصصی اپتیک

مطلب پیشنهادی

متان انسلادوس

وجود متان در انسلادوس می‌تواند نشانه وجود حیات میکروبی باشد

بر اساس مطالعات جدید، گاز متان موجود در انسلادوس، ششمین قمر زحل، می‌تواند نشان از …

دیدگاهتان را بنویسید