استفاده از اولین محموله تشعشعی ساخت پژوهشگاه فضایی ایران در ماهواره ناهید-2

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فضایی ایران، مهندس بابائی سرپرست پژوهشکده سامانه‌های ماهواره، از طراحی و ساخت اولین محموله تشعشعی در پژوهشگاه فضایی ایران به منظور استفاده در ماهواره ناهید-2 خبر داد.

مهندس بابائی با اعلام خبر فوق، در خصوص کاربرد این فناوری گفت: تشعشعات اثرات جبران ناپذیری بر روی قطعات و عملکرد ماهواره در طول مدت ماموریت دارند، از این‌رو با دانستن مقدار دقیق آن‌ها در محیط فضا و در یک مدار خاص می‌توان با راهکار‌های پیشگیرانه همچون استفاده از حفاظ‌های آلومینیومی؛ بر طول عمر و قابلیت اطمینان ماهواره افزود. برای این منظور، اولین محموله تشعشعی به عنوان محموله‌ای علمی-تحقیقاتی و برای اندازه‌گیری دز یونیزان تجمعی در محیط فضا، در پژوهشگاه فضایی ایران ساخته شد.

وی توضیح داد که، با توجه به شرایط موجود در کشور، تامین چنین ماژولی از تامین کننده خارجی مقدور نیست. لذا، به منظور بررسی محیط اطراف ماهواره ناهید-2 و همچنین استفاده از داده‌های این محموله در پروژه‌های راهبردی آتی کشور؛ در بخش توان الکتریکی پژوهشکده سامانه‌های ماهواره با همکاری سیستمی بخش‌های سازه، حرارت و سنجش از دور؛ این محموله بومی‌سازی شد.

مهندس بابائی در ادامه اذعان نمود: در حال حاضر، محموله تشعشعی تمامی آزمون‌های سطح صلاحیت‌سنجی مطابق با استاندارد ECSS را با موفقیت پشت سر گذاشته و آماده نصب بر روی ماهواره ناهید-2 است.

وی خاطر نشان ساخت، این محموله تشعشعی با استفاده از قطعات دارای سابقه استفاده در فضا طراحی و ساخته شده و قابلیت تشخیص دز یونیزان تجمعی (TID) حاصل از تشعشعات فضایی موجود در مدار LEO، با دقت تفکیکی rad ۵ را دارد.

مهندس بابائی در ادامه افزود: از دیگر ویژگی‌های محموله تشعشعی می‌توان به توان مصرفی ۲ وات، مدار حفاظت در برابر اضافه جریان، درگاه ارتباطی CAN، محدوده ولتاژ تغذیه ۳۴-۲۴ ولت، بازه‌ی دینامیکی حسگر Krad و محدوده دمای عملکردی 15- تا 65+ درجه سانتی‌گراد اشاره نمود.

ناهید-2

پروژه ماهواره مخابراتی ناهید-2 طی قراردادی بین پژوهشگاه فضایی ایران و سازمان فضایی ایران به اجرا درآمده است.

ماهواره ناهید-2 یک میکرو ماهواره مخابراتی می‌باشد که برای انجام ماموریت‌های مخابراتی در مدار LEO و توسعه تکنولوژی زیر سیستم‌‌‌های  حساس ماهواره‌های  مخابراتی GEO طراحی شده است.

این ماهواره قابلیت انجام ماموریت‌های متعددی را دارد، که در دو دسته اولیه و ثانویه تعریف شده‌اند.در ماموریت‌های اولیه تمرکز بر توسعه و تست تکنولوژی‌های اساسی مورد نیاز، از جمله آزمون انتقال مداری با استفاده از پیشرانش تک مولفه‌ای و دستیابی به عمر عملیاتی ۲ سال است.

آزمون موقعیت‌یابی رادیویی مستقل از GPS، آزمون اعمال گشتاور وضعیت با استفاده از پیشرانش، ارتباط مخابراتی S&F، اندازه‌گیری تشعشعات(دزیمتری) و آزمون ارتباط همزمان تلفنی به عنوان ماموریت ثانویه در نظر گرفته شده است.

ماهواره ناهید-2 ماهواره‌ای مکعبی شکل است که توان مورد نیاز خود را با استفاده از آرایه‌های خورشیدی روی بدنه تامین می‌کند.این ماهواره با توجه به الزامات ماموریتی تعریف شده از یک زیر سیستم کنترل وضعیت سه محوره با دقت نشانه روی ۳ درجه   RMS در هر راستا بهره می‌برد.

ارتباطات مخابراتی ماهواره ناهید-2 در باندهای فرکانسی S  و KU و UHF و VHF انجام می‌شود و برای  کنترل حرارت زیر سیستم‌های بحرانی همچون پیشرانش از ترکیب کنترل حرارت فعال و غیر فعال در این ماهواره استفاده شده است.

 

منبع

درباره ی علی آزادگان

ستاره‌شناس آماتور، معلم نجوم، فیزیک‌دان، نویسنده و مترجم، عکاس و دانشجوی دکتری تخصصی اپتیک

دیدگاهتان را بنویسید