چانگ‌ئه-۵ چین برای نمونه‌برداری روی ماه فرود آمد

کاوشگر چین موسوم به چانگ‌ئه-۵ (Chang’e-5) که چندی پیش زمین را به مقصد ماه و برای نمونه‌برداری ترک کرده بود، روی ماه فرود آمد.

فرود چانگئه-5 روی ماه

به گزارش اورانوس و به نقل از ایسنا، چین ۴ آذرماه ساعت ۰۰:۰۵ بامداد به وقت تهران، فضاپیمای بدون سرنشین خود را به سمت کره ماه پرتاب کرد. چین این فضاپیمای بدون سرنشین را با این هدف پرتاب کرد که این فضاپیما سنگ‌های ماه را به زمین بازگرداند. این اولین تلاش یک کشور برای آوردن نمونه از قمر طبیعی زمین از دهه ۱۳۵۰ تاکنون است. این کاوشگر به زودی عملیات حفاری خود را آغاز می‌کند و اگر همه چیز با موفقیت پیش رود اواخر ماه جاری نمونه ها را به زمین بارخواهد گرداند.

ماه از دید چانگئه-5

این کاوشگر هشت هزار و ۲۰۰ کیلوگرمی پس از ۱۱۲ ساعت سفر ۸ آذرماه وارد مدار ماه شد. بخش ماه‌نشین ساعت ۱۸:۴۱ روز ۱۱ آذر روی ماه در نزدیکی کوه رامکر (Mons Rumker) در اقیانوس طوفانها فرود آمد. بخش ماه‌نشین شامل دو قسمت است: بخش زیرین فرودگر است که روی ماه می‌ماند و بخش بالایی با عنوان “وسیله صعود” نمونه‌های جمع‌آوری شده را به مدار ماه می‌برد تا به بخش مدارگرد برساند. این کاوشگر قرار است ۲.۱ متر در ماه حفاری کند تا نمونه‌هایی را برای جمع آوری جمع کند. انتظار می‌رود کل ماموریت ۲۳ روز طول بکشد.

کاوشگر چانگ‌ئه-۵ (Chang’e-5) که روی ماه فرود آمده به نام الهه ماه در چین باستان نامگذاری شده است، درصدد نمونه‌برداری از کره ماه است که می‌تواند به دانشمندان در درک بیشتر ریشه و شکل‌گیری ماه کمک کند. اگر کاوشگر چینی بتواند با موفقیت و همراه با نمونه به زمین بازگردد چین تبدیل به سومین کشوری خواهد شد که نمونه‌های قمری را چند دهه بعد از ایالات متحده و شوروی سابق به زمین می‌آورد. آخرین بار در سال ۱۳۵۵ ماموریت اونا-۲۴ اتحاد جماهیر شوروی اقدام به آوردن ۱۷۰ گرم از خاک ماه به زمین کرد. آمریکایی‌ها هم از سال ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۱ حدود ۳۸۲ کیلوگرم از خاک ماه را توسط ماموریت‌های آپولو به زمین آوردند.



ماموریت‌های چانگ‌ئه چین برای کاوش ماه طراحی شدند. چانگ‌ئه‌های ۱ و۲ مدارگرد بودند و به ترتیب در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۹ پرتاب شدند. چانگ‌ئه-۳ در ۱۳۹۲ ماه‌نوردی را در بخش نزدیک ماه نشاند و در ۱۳۹۸ نیز چانگ‌ئه-۴ ماه‌نوردی را در بخش دور ماه نشاند. این اولین فرود در این بخش ماه بوده، تا پیش از این چون فضاپیماها در صورت فرود در این بخش هیچ راه ارتباطی با زمین نداشته، در این منطقه فقط سقوط می‌کردند. چانگ‌ئه-۴ به شکل کامل و ماه‌نشین چانگ‌ئه-۳ هنوز هم سالم هستند و مشغول گردآوری اطلاعات هستند.



دو ماموریت دیگر آوردن نمونه از اجرام منظومه شمسی نیز اکنون در جریان هستند. هایابوسا-۲ ژاپنی که نمونه‌هایی را که از سیارک ریوگو گرد آورده ۱۵ آذر ماه به زمین خواهد رساند و ازیریس-رکس ناسا که در آبان از سیارک بنو نمونه‌برداری کرده و تا ۱۴۰۲ نمونه‌ها به زمین خواهند رسید.

 

منبع

ستاره‌شناس آماتور، معلم نجوم، فیزیک‌دان و کارشناس رایانه
  • instagram

دیدگاهتان را بنویسید

عضو خبرنامه ایمیلی اورانوس شوید