اولین عبور بپی‌کلمبو از کنار عطارد

دو فضاپیما  به نام بپی‌کلمبو که توسط اروپا و ژاپن ساخته شده بودند، اولین عبور خود را از نزدیک سیاره عطارد انجام دادند و دنیایی سنگی پوشیده از دهانه‌ها را آشکار کردند.

اولین عبور بپی‌کلمبو از کنار عطارد

دو کاوشگر متصل به هم، که با هم به نام بپی‌کلمبو شناخته می‌شوند، اولین تصویر خود را از عطارد در اوایل روز شنبه ۱۰ مهرماه ثبت کردند. این تماس نخستین از شش عبوری بود که بپی‌کلمبو در راه قرار گرفتن در مدار عطارد در سال ۱۴۰۴ خواهد داشت تا سرعتش برای ورود به مدار به قدر کافی کاهش یابد.

بپی‌کلمبو اولین عکس رسمی خود از عطارد را در ساعت ۰۳:۱۴ بامداد شنبه ۱۰ مهر ماه به وقت استاندارد ایران با دوربین MTMMC2 ، که  دوربین ناوبری سیاه و سفید است وقتی که کاوشگر در فاصله ۲۴۱۸ کیلومتری سیاره بود گرفت. درست ۱۰ دقیقه قبل‌تر، در ۰۳:۰۴ بامداد، بپی‌کلمبو از نزدیکترین فاصله از عطارد یعنی ۲۰۰ کیلومتری این سیاره گذشته بود.

ده‌ها عارضه برخوردی در سطح عطارد در این عکس دیده می‌شود، همراه با آنتن، پیشرانه و دیگر بخشهای کاوشگر.

منطقه نشان داده شده در عکس بخشی از نیمکره شمالی عطارد از جمله Sihtu Planitia است که توسط گدازه‌ها پوشانده شده است. منطقه دایروی که هموارتر و روشن‌تر از اطرافش است مشخصات اطراف دهانه برخوردی کالوینو است که دشت رودکی نام دارد. دهانه لرمونتوف به عرض ۱۶۶ کیلومتر نیز دیده می‌شود، که درخشان به نظر می‌رسد زیرا حاوی عارضه‌های منحصر به فرد اولین بپی‌کلمبو عطاردعطارد به نام”حفره‌ها” (hollows) است که عناصر فرار ماگما در حال فرار به فضا هستند. همچنین دارای دریچه‌ای است که انفجارهای آتشفشانی رخ داده است.

ئسا همچنین تصویری منتشر کرد که دهانه‌های عطارد اصلی را در تصویر بپی‌کلمبو در کنار عکس خام نشان می‌دهد. انتظار می‌رود عکس‌های بیشتری در روزهای آینده منتشر شوند زیرا توسط تیم علمی بپی‌کلمبو پردازش می‌شوند.

مأموریت ۷۵۰ میلیون دلاری بپی‌کلمبو شامل دو مدارگرد مختلف است که برای مطالعه عطارد با جزئیات بی‌سابقه با مجموع ۱۶ ابزار مختلف طراحی شده است. سهم ئسا مدارگرد سیاره‌ای عطارد برای مطالعه این سیاره از بالا است در حالی که مدارگرد مغناطیسی عطارد، ساخته شده توسط آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن، میدان مغناطیسی این سیاره، محیط پلاسما و گرد و غبار را مورد مطالعه قرار می‌دهد.

این دو مدارگرد در سفری هفت ساله که با پرتاب در سال ۱۳۹۷ آغاز شد، به سیاره مورد نظر خود در ماژول انتقال عطارد همسفر هستند. تاکنون، بپی‌کلمبو چهار عبور از کنار سه سیاره مختلف را با موفقیت انجام داده است: یکی از زمین در اردیبهشت ۱۳۹۹، دو بار سیاره زهره ( در مهر ۱۳۹۹ و مرداد ۱۴۰۰ ) و در حال حاضر یک بار عطارد.

عبور بعدی عطارد برای ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ برنامه‌ریزی شده است و چهار عبور دیگر در خرداد ۱۴۰۲ ، شهریور و آذر و دی ۱۴۰۳ دنبال می شود. اگر همه چیز خوب پیش برود ، انتظار می رود بپی‌کلمبو در ۱۴ آذر ۱۴۰۴ وارد مدار اطراف عطارد شود.

 

منبع

ستاره‌شناس آماتور، معلم نجوم، فیزیک‌دان و کارشناس رایانه
  • instagram

دیدگاهتان را بنویسید