احتراماً ضمن عرض تبریک و تهنیت به مناسبت أعیاد شعبانیه، گزارش استهلال و رویت هلال شعبان المعظم ۱۴۴۲ را به استحضار میرساند: در بعد از ظهر روز شنبه ۲۳/۱۲/۱۳۹۹ مطابق با ۲۹/۷/۱۴۴۲ (براساس تقویم رسمی کشور)، هوای شهر مقدّس قم وضعیّت نیمه ابری داشت. رصدگران هم با تجهیزات لازم در محلهای تعیین شده، حاضر گردیده و به انجام استهلال همت گماشتند، لکن در نهایت هیچکدام از تلاشگران در این عرصه، موفّق به رویت هلال شعبان ۱۴۴۲ نشدند. و البته در این میان، هیچ گزارشی هم دالّ بر رویت هلال از هیچ منطقهای از کشور و مناطق اطراف به دست نیامد.
* در برنامه استهلال غروب روز شنبه در پارک علم و فنّاوری قم در پردیسان، آقایان: حجج الاسلام و المسلمین استاد شیخ عباس سلامی، مهندس شیخ علیرضا خیراندیش و مهدی پیوندزنی، شرکت فرموده و استهلال را بر پا داشتند، لکن علیرغم تلاش صورت گرفته توسط این عزیزان، استهلال نتیجه خاصّ و قابل توجّهی در بر نداشت و عملاً هیچکدام از رصدگران حاضر در این برنامه موفّق به رؤیت هلال نشدند.
* آقایان: حجج الاسلام و المسلمین شیخ محسن مقدّس زاده (به همراه همسر و دخترشان) ، شیخ حبیب دیناروندزاده، مجید داداش نژاد، مرتضی سعیدی نجفی، رضا جعفری و نگارنده ناچیز هم در کنار مصلی قدس قم، به استهلال پرداختیم، ولی این جماعت نیز توفیقی در رصد هلال شعبان ۱۴۴۲ حتّی با چشم مسلّح نداشتند. همچنین آقای مهندس متین نجّارزاده از دبیرستان امام صادق (صلوات الله و سلامه علیه) اقدام به استهلال نمود، امّا ایشان هم موفّق به رویت نشد.
* برخی از مشخّصههای هلال شعبان المعظّم ۱۴۴۲ در غروب روز شنبه بیست و سوم اسفند ۱۳۹۹ در افق شهر مقدّس قم عبارتند از:
– سنّ هلال در لحظه غروب خورشید: ۰۴ ساعت و ۲۵ دقیقه زمانی
– لحظه غروب خورشید (براساس محاسبات): ساعت ۱۸ و ۱۵ دقیقه
– لحظه غروب خورشید (براساس رصد): ساعت ۱۸ و ۰۱ دقیقه
– سمت خورشید در لحظه غروب: ۲۶۷ درجه و ۴۷ دقیقه قوسی
– سمت ماه در لحظه غروب خورشید: ۲۶۲ درجه و ۳۳ دقیقه قوسی
– اختلاف سمت ماه و خورشید در لحظه غروب خورشید: ۰۵- درجه و۱۳ دقیقه قوسی
– زاویه جدایی ماه و خورشید در لحظه غروب خورشید : ۰۵ درجه و ۱۳ دقیقه قوسی
– ارتفاع هلال در لحظه غروب خورشید : ۰- درجه و ۴۰ دقیقه قوسی
– عرض دائره البروجی ماه : ۰۵ – درجه و ۰۵ دقیقه قوسی
– لحظه غروب ماه : ساعت ۱۸ و ۱۸ دقیقه
– مکث ماه در لحظه غروب خورشید : ۵۴ ثانیه
– درصد سطح روشن ماه : ۲۲/۰%
– فاصله ماه در لحظه غروب خورشید: ۹۴/۳۹۶۶۹۰ کیلومتر.
*****
* ـ و امّا در بعد از ظهر روز یکشنبه ۲۴/۱۲/۱۳۹۹ مطابق با ۳۰/۷/۱۴۴۲ ( براساس تقویم رسمی کشور )، شرایط جوّی آسمان شهر مقدّس قم همانند دیگر مناطق نیمه شمالی کشور از پوشش تمام ابری برخوردار بود و این وضعیّت مانع از رؤیت هلال ماه شعبان ۱۴۴۲ توسط رصدگران مستقر در این سامان شد.
* در برنامه استهلال غروب یکشنبه، آقایان: حجت الاسلام و المسلمین شیخ محسن مقدّس زاده (به همراه همسر و دخترشان)، مرتضی سعیدی نجفی و رضا جعفری در کنار مصلی قدس قم ؛ آقایان: مجید داداش نژاد و علی رحمانی از پشت بام مرکز نجوم قم وابسته به دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (دام ظلّه العالی) و نگارنده ناچیز هم از منزل استهلال نمودیم، لکن به دلیل شرایط نامساعد جوّی، به نتیجه مورد انتظار دست نیافتیم و هلال رؤیت نشد.
* برخی از مشخّصههای هلال شعبان المعظّم ۱۴۴۲ در غروب روز یکشنبه بیست چهارم اسفندماه ۱۳۹۹ در افق شهر مقدّس قم عبارتند از:
– سنّ هلال در لحظه غروب خورشید: ۲۸ ساعت و ۲۶ دقیقه زمانی
– لحظه غروب خورشید (براساس محاسبات): ساعت ۱۸ و ۱۶ دقیقه
– لحظه غروب خورشید (براساس رصد): ـ
– سمت خورشید در لحظه غروب : ۲۶۸ درجه و ۱۶ دقیقه قوسی
– سمت ماه در لحظه غروب خورشید: ۲۶۱ درجه و ۰۱ دقیقه قوسی
– اختلاف سمت ماه و خورشید در لحظه غروب خورشید: ۰۷- درجه و ۱۴ دقیقه قوسی
– زاویه جدایی ماه و خورشید در لحظه غروب خورشید : ۱۳ درجه و ۲۷ دقیقه قوسی
– ارتفاع هلال در لحظه غروب خورشید : ۰۹ درجه و ۴۵ دقیقه قوسی
– عرض دائره البروجی ماه : ۰۴ – درجه و ۴۷ دقیقه قوسی
– لحظه غروب ماه : ساعت ۱۹ و ۱۵ دقیقه
– مکث ماه در لحظه غروب خورشید : ۵۷ دقیقه
– درصد سطح روشن ماه : ۵۴/۱%
– فاصله ماه در لحظه غروب خورشید: ۸۷/۳۹۹۵۹۶ کیلومتر
* گزارشات واصله به نگارنده از مناطق دیگر:
شایان ذکر است: هـلال ماه شعبان المعظّـم ۱۴۴۲ در غروب روز یکشنبه بیست و چـهارم اسفندماه ۱۳۹۹ ، در شهرهای «دزفول» (استان خوزستان) ، «شیراز» (استان فارس) توسط چند گروه از جمله: جمعی از طلاب مدرسه تخصّصی فقه امام رضا (صلوات الله و سلامه علیه) ، «کویت» ، «منامه» (پایتخت بحرین) و «منطقه خودمختار کاتالونیا» در شمال شرق اسپانیا با چشم مسلّح و غیر مسلّح (عادی) رؤیت گردید.
* نکـته پایانی: هر دو جهت «وضعیّت ابرناکی مناطق وسیعی از کشور» و «سیاُم ماه بودن روز یکشنبه (براساس تقویم رسمی کشور)» ، سبب شد تا افراد زیادی اقدام به استهلال در غروب روز یکشنبه نکنند و در نتیجه تعداد گزارشات رؤیت هلال کاهش محسوسی داشته باشد.